Święta coraz bliżej, a ja przedstawiam Wam babkę piaskową podaną inaczej, bo jako małe babeczki. Pyszne, ze słodką i chrupiącą skorupką!


SKŁADNIKI
  • 150 g masła
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 15 g cukru waniliowego
 
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Do maślanej masy dodawać kolejno żółtka ciągle ucierając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do masy ciągle ucierając. Białka ubić w osobnej misce na sztywną pianę. Pianę dodawać do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach.
Piekarnik rozgrzać do 180º.
12 foremek do muffin wyłożyć papilotkami i nałożyć otrzymaną masę. Piec 25 minut.
 
PORCJE: 12 szt.
IMG_8726 IMG_8748
17