Pyszna, klasyczna i delikatna drożdżowa babka. Idealna nie tylko na Wielkanoc!


SKŁADNIKI

  • 2,5 szkl. mąki
  • 3 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynek

Lukier cytrynowy

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej i 1/6 szkl. ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Rodzynki zalać gorącą wodą, tak żeby były przykryte. Po ok. 20 min. odcedzić.

Reszte składników dokładnie wymieszać ręcznie lub mikserem z hakiem, dodać przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę.
Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą.

Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min lub do podwojenia objętości. Piec ok. 30 min w temperaturze 180º.

Babkę wyjąć z piekarnika, po 10 min. odwrócić i przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Grzbietem łyżki rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli będzie za rzadki, dosypać cukru, a za gęsty, dolać wody lub soku z cytryny. Polać nim wierzch babki, opcjonalnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

IMG_9026 IMG_9005 IMG_9032 IMG_9048

17