Już dziś we mnie obudziła się wiosna na całego! Więc ta zupa wpasowała się w mój nastrój idealnie… Pyszna, doprawiona obficie pieprzem wprawiła mnie w jeszcze lepszy humor 🙂


SKŁADNIKI

  • 4 średnie buraki
  • 3 podudzia z kurczaka lub 1 udko (mięso można pominąć)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • por (ok. 10 cm)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 duże ziemniaki
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą (ok. 2-2,5 l), zagotować i zebrać powstałą szumowinę. Dodać obraną pietruszkę, selera, pora, pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę (w łupinie). Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować ok. 30 min.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do innego garnka, zalać wodą, posolić i ugotować (mają być ugotowane al dente).

Buraki obrać, przekroić na połówki. 2-3 buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Starte buraki i te pozostawione w połówkach wrzucić do bulionu i gotować ok. 30 min (w razie potrzeby dolać wody). Wyjąć pora, selera, cebulę i pietruszkę. Dodać podgotowane ziemniaki i białą fasolę. Wszystko zagotować doprawiając sokiem z cytryny, który sprawi, że zupa będzie miała piękny kolor. Dodać posiekaną natkę pietruszki, a gdy zupa lekko przestygnie połączyć w szklance śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy (dokładnie wymieszać!) i wlać do całości.

Starajcie się jak najrzadziej podgrzewać zupę, ponieważ będzie zmieniała kolor z bordowego na coraz bardziej pomarańczowy. A już nie ma mowy, żeby ją kolejny raz zagotować!

PORCJE: 6-8

IMG_7971 IMG_7984 IMG_7995

40