Robione w pędzie! W sumie nie za bardzo mogłam się skupić nad wymyślaniem przepisu i łączeniem składników, ale udało się! Nic nie pomieszałam i wyszło tak jak miało wyjść 🙂 Najlepszą nagrodą dla mnie jest fakt, że miałam baaardzo wymagających degustatorów: Pan Sz., Panienki Z. i M. 🙂 A pamiętajcie, gotowanie dla dzieci, to dopiero jest wyzwanie 🙂

Bułeczki są wilgotne, delikatne i mocno serowe 🙂


SKŁADNIKI

Ciasto

  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/6 szkl. mleka
  • 2 jajka (w tym jedno do malowania)
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu

Lukier

  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody (trochę mniej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu (trochę mniej)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i 1/6 szkl. ciepłego mleka (nie gorącego!). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min.

Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozpuszczonym masłem i jednym jajkiem. Dodać zaczyn i pozostałą część ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości).

Nadzienie

Do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier i miód. Wbić jajko i wymieszać widelcem.

Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm, jego grubość ma mieć ok. 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto przekroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Bułki układamy mniej więcej w równych odległościach od siebie – i tak bułki zrosną się ze sobą 🙂

Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min., do zarumienienia.

Lukier

Do garnka wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Zagotować, często mieszając. Na wolnym ogniu gotować ok. 5 min, pod koniec wlać sok z cytryny i ocet. Delikatnie przestudzić i miksować do uzyskania białej masy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli za rzadki, troszkę cukru i ponownie dokładnie utrzeć. Lukier należy zrobić tuż przed polaniem bułek, ponieważ szybko gęstnieje. jego konsystencja ma być na tyle lejąca, by móc spokojnie polać nim bułeczki.

PORCJE: 12 sztuk

IMG_8263IMG_8210 IMG_8258 2015-03-16 21.11.05

20