Jak miło zacząć dzień? Pachnącym, świeżym i cieplutkim pieczywem… Pycha! Bułki proste w przygotowaniu dla każdego.


SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • jajko do posmarowania
  • garść pestek dyni
  • garść siemienia lnianego

PRZYGOTOWANIE

Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki i 1/6 szkl. ciepłego mleka (nie gorącego!). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min.

Mąkę wymieszać z solą i masłem, dodać zaczyn, pozostałą część ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto szybko zagnieść i podzielić na 8 części. Uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować spore odstępy). Bułki przykryć i odstawić na kolejne 20-30 min. Jajko roztrzepać i posmarować nim bułki przed włożeniem do piekarnika. Posypać ziarnami.

Piec ok. 20 min w temp. 200º.

PORCJE: 8 szt.

40