Ten przepis przyda się na pewno! Bulion wykorzystujemy do zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła!


SKŁADNIKI

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 1/2 małego pora
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu
  • sól
  • 1,5 l wody

PRZYGOTOWANIE

Warzywa obrać, opłukać (ja cebulę zostawiam w łupinie, wtedy bulion ma ładniejszy kolor, dodatkowo można ją opalić ogniem, wtedy dodatkowo będzie bardziej aromatyczna), wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać przyprawy (sól do smaku), zioła, natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą miękkie, ok. 1 h.

IMG_6689 IMG_6684

0