Moja wersja różni się od oryginału, ale to przez to, że uwielbiam, kiedy moje danie jest kolorowe i mocno warzywne! Ostrość dozuje z umiarem, a na stole ląduje chili dla tych, którzy lubią poziom HARD!


SKŁADNIKI

  •  80-100 dag mięsa mielonego wołowego (można pomieszać z wieprzowo-wołowym)
  • 1 szt. średniej cebuli
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. papryki żółtej
  • 25 dag pieczarek
  • puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szt. papryki chili lub przyprawa chili
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki oleju
  • ser do posypania

PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Kolejno dodawać pokrojone w kostkę papryki, gdy zmiękną dodać  pokrojone w ósemki pieczarki. W razie potrzeby doprawić. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 min. Przecier pomidorowy przełożyć do szklanki, wypełniając ją do połowy wodą, starannie wymieszać i zaprawić nasze chili. Fasolę przełożyć na sito i przelać zimną wodą, dodać do reszty. Gotować jeszcze kila minut, by zgęstniało. Na końcu, wedle upodobań smakowych, dodać piekielnego smaku*… Wyłożyć na talerze, posypać serem żółtym.

PORCJE: 4-5 


 WSKAZÓWKI

 * Jeśli przedawkujecie chili, to pamiętajcie: kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, więc daremne jest picie wody. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Najlepiej wypłukać usta olejem, napić się jogurtu, maślanki, zjeść lody…, albo po prostu wypić coś z wysokim procentem!

IMG_5617IMG_5603IMG_5602IMG_5598


2