Zasługują na szczególną uwagę! Delikatne, chrupiące z wilgotnym i ciągnącym środkiem. Pyszne! Robi się je bardzo szybko, a zjada się jeszcze szybciej.


SKŁADNIKI

  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 90 g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, a następnie wszystkie suche składniki i wszystko wymieszać mikserem tak, by składniki się połączyły. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układać w dużych odległościach od siebie, ponieważ znacznie rozpływają się na boki – zostawić przerwy pomiędzy ciastkami ok. 5 cm. Piekarnik rozgrzać do 180º, piec 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie, więc przed zdjęciem ich z blachy odczekać kilka minut.

PORCJE: ok. 30 sztuk


IMG_8623
IMG_8641

18