ciasteczka czekoladowe
Zasługują na szczególną uwagę! Delikatne, chrupiące z wilgotnym i ciągnącym środkiem. Pyszne! Robi się je bardzo szybko, a zjada się jeszcze szybciej.
SKŁADNIKI
- 70 g masła w temperaturze pokojowej
- 0,5 szkl. cukru
- 1 jajko
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 g mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, a następnie wszystkie suche składniki i wszystko wymieszać mikserem tak, by składniki się połączyły. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układać w dużych odległościach od siebie, ponieważ znacznie rozpływają się na boki – zostawić przerwy pomiędzy ciastkami ok. 5 cm. Piekarnik rozgrzać do 180º, piec 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie, więc przed zdjęciem ich z blachy odczekać kilka minut.
PORCJE: ok. 30 sztuk
18
już sobie wyobrażam, jak się nimi zajadam!
😉 lepiej zrobić i zjeść niż karmić się wyobraźnią 🙂