Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka są owocem plasującym się w czołówce najczęściej spożywanych na świecie. To nas nie dziwi. Teraz jeszcze doszły do tego kwestie polityczne i akcje społeczne. I bardzo dobrze! Już wyjaśniam dlaczego.

  • cechuje je bogactwo witamin A, z grupy B, E i K
  • są źródłem żelaza, magnezu, potasu, cynku, miedzi, krzemu, sodu
  • w skład jabłek wchodzą również kwasy organiczne m. in. jabłkowy, cytrynowy
  • zawierają pektyny, które oczyszczają organizm z metali ciężkich, obniżają poziom „złego” cholesterolu, chronią serce, pomagają w walce z nadwagą, korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną
  • najwięcej pektyn znajdziemy w skórce jabłka i w gnieździe nasiennym
  • istnieje „ludowa dzienna norma spożycia jabłek”, która wynosi 2 sztuki dziennie – jedna dla naszego zdrowia, druga dla urody

Nic, tylko mądrość ludową wprowadzić w życie i cieszyć się świetnym zdrowiem i pięknym wyglądem! 🙂 Smacznego.

0