Są takie chwile, że przeoczę brak pieczywa na kolację albo po prostu nie mam na niego ochoty. Wtedy warto sięgnąć po baaardzo prosty i przyjemny przepis na flatbread. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, może też stanowić świetną bazę pod kanapki. Od zawsze podkreślam, że stawiam na szybkość robienia i świetny smak, ten przepis spełnia moje oczekiwania 🙂

SKŁADNIKI

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 250 g  jogurtu naturalnego, może być gęsty
  • zioła wg uznania: zielona pietruszka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie…
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Suche składniki wymieszać ze sobą, dolać jogurt i zagnieść ciasto (będzie się lepiło do rąk, nie podsypywać mąką). Ciasto odstawić w misce przykrytej ściereczką na ok. 20-30 min. Po tym czasie podzielić je na 6 równych części. Delikatnie oprószyć mąką i rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm. Ciasto włożyć na rozgrzaną patelnię (z powłoką nieprzywierającą), smażyć ok. 2-3 min. z każdej strony.

PORCJE: 6 sztuk

IMG_6915

0