U mnie granola na śniadanie sprawdza się idealnie! Pyszna, pożywna i zdrowa 😉 Ta wersja czekoladowa również skradła moje serce.


SKŁADNIKI

  • 400 g płatków owsianych górskich
  • 5 łyżek kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl. oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 8 łyżek siemienia lnianego
  • 100 g rodzynek
  • 200 g żurawiny suszonej

PRZYGOTOWANIE

Kakao, miód, cukier, sól, olej i sok z połowy cytryny wymieszać dokładnie i podgrzać na małym ogniu. Masa będzie dość gęsta. Płatki wymieszać z siemieniem lnianym, a następnie połączyć z czekoladową masą, tak by płatki były nią pokryte. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozłożyć. Wstawić do rozgrzanego do 150º piekarnika na ok. 40 min. Koniecznie, trzeba podczas pieczenia zaglądać do piekarnika i mieszać granolę, tak by się nie przypaliła. Po wyjęciu z piekarnika wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Przełożyć do pojemnika, przechowywać w suchym miejscu.

IMG_9423 IMG_9432

6