Idealna alternatywa dla nudnych śniadań i kolacji. Świetnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super!


SKŁADNIKI

  • 4 szt. dużych jabłek
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 180º.

Jabłka umyć, ściąć górną część. Wydrążyć pozostałą, większą, zostawiając ok 1,5-2 cm od brzegu – ja bez problemu zrobiłam to zwykłym nożem, nie potrzebujemy idealnie równej powierzchni.

Bakalie wymieszać w misce i nałożyć do wydrążonych części jabłek. Miód połączyć z sokiem z cytryny i cynamonem (ilość cynamonu wg indywidualnych upodobań, ja użyłam ok 1/2 łyżeczki), polać bakalie. Przykryć jabłka odciętymi wcześniej częściami i zawinąć w folię aluminiową. Piec ok. 10-15 min.

PORCJE: 4

IMG_5983 IMG_5989

2