Choróbsko zaatakowało i nas! Mowa tu oczywiście o moich chłopakach, bo trzeba pamiętać o jednym! Kobieta nie ma czasu na chorowanie! Jak już to uznamy za naturalną kolej rzeczy, to możemy przejść do kurowania tych, których kochamy najbardziej ♥  Jest we mnie iskierka, ba piorun, z Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku 😉


SKŁADNIKI

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 laska cienkiej kiełbasy
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 5 ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę. Kapustę przelać zimną wodą, odcedzić i drobno posiekać. Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać kapustę i gotować ok. 30-40 min (kapusta ma być miękka), doprawić pieprzem i solą. W międzyczasie zblendować pomidory, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować do miękkości w osobnym garnku, z niewielką ilości soli, niecałe 1/2 łyżeczki. Pomidory przelać do zupy, dodać odcedzone ziemniaki i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

PORCJE: 6

IMG_7677

15