kapuśniak z pomidorami
Choróbsko zaatakowało i nas! Mowa tu oczywiście o moich chłopakach, bo trzeba pamiętać o jednym! Kobieta nie ma czasu na chorowanie! Jak już to uznamy za naturalną kolej rzeczy, to możemy przejść do kurowania tych, których kochamy najbardziej ♥ Jest we mnie iskierka, ba piorun, z Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku 😉
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 laska cienkiej kiełbasy
- 20 dag kiszonej kapusty
- 1/2 puszki pomidorów
- 5 ziemniaków
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę. Kapustę przelać zimną wodą, odcedzić i drobno posiekać. Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać kapustę i gotować ok. 30-40 min (kapusta ma być miękka), doprawić pieprzem i solą. W międzyczasie zblendować pomidory, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować do miękkości w osobnym garnku, z niewielką ilości soli, niecałe 1/2 łyżeczki. Pomidory przelać do zupy, dodać odcedzone ziemniaki i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
PORCJE: 6
15