O dobroczynnym działaniu kasz pisałam tutaj. Dlatego teraz czas na danie… Idealne jako dodatek, ale też świetnie sprawdzi się solo.


SKŁADNIKI

  • 1 szkl. kaszy pęczak
  • 2 szkl. bulionu warzywnego (opcjonalnie wywaru z grzybów)
  • kilka suszonych grzybów
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1/2 średniej cebuli
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć ok. 1-2 minuty, następnie wsypać kaszę i wymieszać tak, żeby każde ziarno było pokryte olejem, smażyć 1-2min. Grzyby zalać wrzątkiem (jeśli nie mamy bulionu warzywnego: zalać grzyby 2 szkl. wody i zagotować, doprawić solą i pieprzem), gdy namiękną wyjąć i drobno posiekać. Wymieszać z kaszą, dolewać powoli bulionu (lub wywaru z grzybów) ciągle mieszając, czekać, aż kasza go wchłonie. I tak łączymy kaszę z dwiema szklankami wywaru. Suszone pomidory i natkę pietruszki drobno posiekać, połączyć z kaszotto. Doprawić pieprzem i solą.

PORCJE: 2

IMG_6423 IMG_6477 IMG_6434

0