Deser idealnie komponujący się z ciepłym popołudniem… tyle w temacie 😉


SKŁADNIKI

  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 1 paczka herbatników (ok. 8 szt.)
  • 1/2 szkl. mleka 2%
  • 3/4 szkl. śmietany kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy mielonej
  • 1 łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE

Zimną śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera, na koniec dodać cukier puder i szybko wymieszać. Kawę zaparzyć w szklance wody, a następnie pozbyć się fusów. Przygotować 4 szklanki. Lody delikatnie wymieszać z mlekiem, które następnie przełożyć do szklanek. Posypać warstwą pokruszonych herbatników, a następnie posypać delikatnie warstwą kakao. Przykryć warstwą bitej śmietany i ponownie posypać kakaem. Delikatnie wlać przestudzoną kawę do szklanek. Wierzch zwieńczyć warstwą bitej śmietany i ozdobić kakao.

PORCJE: 4

IMG_9805

 

0