krokiety z pieczarkami i serem
Propozycja na obiad! Siup… Robimy! 🙂
SKŁADNIKI
Ciasto naleśnikowe wykonać z tego przepisu.
Farsz
- 50 dag pieczarek
- 15 dag sera żółtego
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem i solą (nie za dużo). Dusić bez przykrycia do zredukowania wody, ma być jej bardzo mało. Całość wystudzić, a następnie wymieszać ze startym na drobnych oczkach serem.
Naleśniki smarować cienko farszem, rozprowadzać go głównie na środku, ponieważ wygodniej będzie je zawijać. Boki naleśnika składamy do środka, a następnie całość zawijamy w rulon.
Jajka roztrzepać na głębokim talerzu. Zawiniętego naleśnika dokładnie w nim obtoczyć, a następnie w bułce. Na patelni rozgrzać olej, ma być go tyle, by przykrywał dno. Smażyć naleśniki na wolnym ogniu z każdej strony.
PORCJE: ok. 12 szt.
5