Nigdy nie przepadałam za mocno cytrynowym smakiem… Do czasu! Ten krem jest obłędny i rozkochał nas w sobie na dobre. Aksamitny, delikatny i mocno cytrynowy… Smak na 100%! Poniżej przepis na najbardziej klasyczną wersję.


SKŁADNIKI

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 70 g masła

PRZYGOTOWANIE

Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Sok z cytryn wycisnąć.

W metalowej lub szklanej misce, przy pomocy rózgi kuchennej roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Całość najbezpieczniej zagotować jest na parze (W garnku zagotować wodę. Ma on mieć taką wielkość, by postawiona na nim miska nie dotykała dna garnka, ale spierała się na nim.), można również zagotować krem klasycznie w garnku, na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać do momentu, aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Całość przetrzeć przez sito, dodać skórkę z cytryny. Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

IMG_0191

0