Lemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie!


SKŁADNIKI

  •  1 jajko
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia
  • lemon curd

PRZYGOTOWANIE

Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto łatwiej się formowało.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 15 min.

PORCJE: ok. 30 szt.

IMG_0282IMG_0291 IMG_0283

0