Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, ZJEDZ CZEKOLADĘ! Ale inne powody, żeby zjeść tak mocno czekoladowego muffina są jak najbardziej wskazane. Polecam dla łasuchów i czekomaniaków, świetny i słodki deser. Przepis jest zmodernizowaną przeze mnie wersją przepisu na czekoladowe muffiny wg Nigelli. Robienie zajmie Wam ok. 10 min, a efekt zadowoli.


SKŁADNIKI

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 2 tabliczki drobno posiekanej czekolady (typ dowolny, ja użyłam mleczną i gorzką)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • cukier wanilinowy

PRZYGOTOWANIE

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko widelcem, do połączenia składników (będą grudki!).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej muffinki dodatkowo posypać kawałkami czekolady.

Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

PORCJE: 12 sztuk

IMG_6520 IMG_6564 IMG_6526

0