Krówki to są te słodycze, których jedzenie mnie wciąga… W sumie to cud, że udało mi się zachować jakąś część do pieczenia 🙂 Chyba Pana Sz. ten nałóg też dopadł! Dzieliłam się z nim w przeliczeniu na wiek i masę ciała, czyli wina rozkłada się na nas dwoje! 🙂

Do babeczek dołożyłam jabłko, dzięki temu są wilgotne. No i kruszonka, obłędna! 🙂


SKŁADNIKI

Babeczki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 15 dag krówek
  • 1 duże jabłko
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 plaster cytryny

Kruszonka

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

Najlepiej zacząć od kruszonki, ponieważ musi ona trochę poleżeć w zamrażalniku. Jeśli nie macie na to czasu, to spokojnie możecie ten krok pominąć. Babeczki sprawdzą się też bez niej!

Masło wymieszać dokładnie z mąką i cukrem, do uzyskania jednolitej masy. Uformować walec, włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min.

Krówki pokroić na małe kawałki, obtoczyć w jednej łyżce mąki. Jabłko obrać i pokroić w małą kosteczkę, skropić sokiem z cytryny. Przygotować dwie miski, do jednej wrzucić suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę, cukier, krówki i jabłko. Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej babeczki posypać startą kruszonką.

Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

PORCJE: 15 sztuk

IMG_7337

9