Wiosna już jest! A ja poczułam nieposkromioną chęć na ciasto z owocami. Delikatne, biszkoptowe. W smaku klasyczne, w przygotowaniu najłatwiejsze, bez obaw, że wyjdzie zakalec. Idealne nawet dla początkujących 🙂


SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 150 ml oleju
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • 300 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Z rabarbaru zdjąć skórkę i pokroić na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Przełożyć do miseczki, posypać 2 łyżkami cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, a następnie żółtka i cukier waniliowy. Mąki przesiać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach ok. 25 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć przygotowane owoce. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 40-50 min (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

IMG_0368 IMG_0378

0