Naleśniki zawsze robiłam „na oko”, z różnym skutkiem. Czasem ciasto było za gęste, a naleśniki gumiaste, czasem prześwitywało dno patelni. Nigdy nie były takie same! Teraz robię już z przepisem w ręku i już chyba tak pozostanie.


SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. wody
  • 1,5 szkl mleka
  • 2,25 szkl. mąki
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Do naczynia wsypać mąkę i resztę składników. Dokładnie zmiksować. Najlepiej odstawić ciasto na kilka minut, wtedy stanie się bardziej gęste.

Na rozgrzaną patelnie wylewać cienką warstwę ciasta, aby dno patelni było pokryte. Po chwili odwrócić na drugą stronę. Patelnie można przecierać papierem nasączonym oliwą lub olejem, wtedy nie będzie problemów z przywieraniem, o ile takie zaistnieją.

PORCJE: ok. 15 szt.

3