Krótko i na temat. Deser, po który każdy może sięgnąć, bo nie może się nie udać. Ciastka robi się szybko, fajnie się przechowuje i świetnie znoszą transport 🙂 SMACZNEGO!


SKŁADNIKI

  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. oleju
  • 10 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 180º.

Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajko, olej i kontynuować ucieranie. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką. Układać na blasze w sporych odstępach. Piec ok. 15 min. do zarumienienia ciastek. Po wyjęciu chwilę ostudzić i zdjąć z blachy.

PORCJE: ok. 40

IMG_7747 IMG_7702

6