Lekki, delikatny i pyszny! Zdecydowanie powinien powędrować na listę: do przetestowania 🙂


SKŁADNIKI

  • 2 duże piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg)
  • 35 dag wątróbki drobiowej
  • 2 średnie selery
  • 3 cebule
  • 1 margaryna (np. PALMA)
  • 1,5 szkl. bułki tartej
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 6-8 liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Selery umyć, ugotować w wodzie, a następnie, po wystudzeniu, obrać ze skóry. Margarynę rozpuścić na patelni i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zezłocenia. Wszystko, prócz białek, wymieszać w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Białka ubić na sztywną pianę. Całość wymieszać delikatnie z białkami i drobno pokrojoną natką, doprawić pieprzem, solą i gałką. Blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim liście laurowe (w mniej więcej równych odległościach). Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 60 min.

IMG_9251 IMG_9263

3