Ten makaron robię bardzo często. Łatwy, szybki w przygotowaniu i co ważne, jest pyszny i pięknie wygląda na talerzu. Każdy, nawet początkujący w kuchni poradzi sobie z tym przepisem.


SKŁADNIKI

  • makaron penne
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 8-10 pomidorów suszonych w oleju
  • olej z pomidorów suszonych
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • parmezan

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów – najlepiej tyle, by pokrył dno. Przygotować warzywa. Marchewki pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Gdy marchewka będzie miała złoty kolor dodać drobno poszatkowaną cebulę. Resztę warzyw przerobić na większą kostkę i kolejno dokładać: papryki, po chwili zmięknie cukinię i bakłażana. Doprawić solą i ziołami. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory.

W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, do wody można dodać kilka łyżek oleju, wtedy makaron nie będzie się sklejał.

Makaron wyłożyć na talerze, dodać warzywa i przyozdobić parmezanem i opcjonalnie świeża bazylią.

PORCJE: 4-5

IMG_5238 IMG_5232 IMG_5240 IMG_5245

2