Od dawna intryguje mnie kwestia ziemniaków na polskim stole. Jeszcze ogromna część z nas nie potrafi zaszaleć z tą okrągłą bulwą 🙂 I nie mówię tu o czarach marach… Chodzi mi głównie o dbanie o wygląd potrawy i maksymalne zachowanie jej wartości odżywczych. Gotowane ziemniaki bardziej tuczą, w porównaniu do tych pieczonych, i nie czarujmy się, wyglądają nijako, żeby nie powiedzieć kiepsko. A już taka kombinacja pieczonej marchewki z ziemniaka… To je się też oczami! 🙂 I w końcu dowiecie się jak smakuje ziemniak!


SKŁADNIKI

  • 2 duże marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

Marchewki obrać i pokroić na podłużne ćwiartki. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na sześć podłużnych części. Wszystko wrzucić do miski, polać oliwą i wymieszać z solą i ziołami. Przełożyć na blachę do pieczenia, posypać cebulą pokrojoną w pióra. Włożyć do piekarnika, piec w 180º przez ok. 40 min.

PORCJE: 3

IMG_7664

25