Są takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To znak, że pora na ciacha mocno czekoladowe i słodycz, która nigdy nie idzie w boczki! W innych przypadkach też sprawdzą się na 100%. Dodam tylko, że są znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu, kruche delikatne, naładowane czekoladą i bakaliami.


SKŁADNIKI

  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1,25 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 1 tabliczka czekolady (ja użyłam 1/2 tabl. gorzkiej i 1/2 tabl. mlecznej)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i wymieszać. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać rodzynki i pokrojoną w kostkę czekoladę.*

Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka spłaszczyć, np. łyżką zanurzaną w zimnej wodzie, następnie włożyć do piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane.

PORCJE: ok. 35 sztuk


WSKAZÓWKI

* Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika itp.

IMG_5538IMG_5528IMG_5523IMG_5534

4