Dziś sama w domu z Sz., więc nawet gotować mi się nie chciało, ale postanowiłam się rozpieścić i zrobić sobie pizzę 🙂 Oczywiście mogłam poszaleć ze składnikami ciasta, dlatego wybrałam wersję z otrębami. Smacznie i zdrowiej! 🙂 Może nie jest to typowa pizza, bo w cieście wyraźnie czuć otręby, ale mi to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie.


SKŁADNIKI

Ciasto

  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. otrębów owsianych
  • 1/4 szkl. otrębów żytnich
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Sos pomidorowy

  • 1/2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Dodatki

  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • ok. 10 kulek małej mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ciepłym mlekiem. Jeśli będzie zbyt lepkie, podsypać delikatnie mąką. Podzielić na dwie części, uformować placki o średnicy ok. 18 cm i wysokości ok. 3 mm. Brzegi ciasta wywinąć do środka.

Sos pomidorowy

Pomidory przełożyć do garnka i dokładnie zblednować. Gotować na małym ogniu ok. 5-7 min. Dodać sól, cukier, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze ok. 3 min.

Rozgrzać piekarnik do 180º. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pomidory i mozzarellę (ewentualnie inne dodatki). Piec ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić listkami świeżej bazylii.
IMG_7416o

17