pudding chia z mango i malinami
O nasionach szałwii hiszpańskiej chyba wiele z nas słyszało. Ważne dla mnie jest to, że jest zdrowym i wartościowym produktem, a moim chłopakom w wersji tego deseru baaardzo smakował. Nasiona chia zawierają dużo błonnika, białka, kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6, a także są źródłem minerałów i przeciwutleniaczy. Polecane są w okresie wzrostu dla dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają wapń. Już Was przekonałam? 🙂 Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
- 2,5 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- 1 duże mango
- 25 dag malin
- 10 dag borówki amerykańskiej
PRZYGOTOWANIE
Teoretycznie nasiona powinniśmy zalać mlekiem i czekać cały dzień lub noc… Ja tyle czasu nie miałam, dlatego robimy tak: mleko przelać do garnka, wsypać nasiona i podgrzać, ale nie zagotować. Mieszankę odstawić do wystudzenia, a w tym czasie zmiksować jogurt z miodem, a następnie przelać do garnka z nasionami i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Odstawić na 20 min. Mango obrać i zblendować. W osobnym naczyniu zblendować maliny z borówkami. Do szklanek nakładać warstwę z malin i borówek, mango oraz pudding. Deser opcjonalnie schłodzić. Całość ozdobić owocami.
PORCJE: 5
43
coś pysznego 🙂
I zdrowego 🙂 Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Muszę przyznać, że wygląda to naprawdę obłędnie!
Dziękuję 🙂
Świetny deser. W najbliższym czasie spróbuję go wykonać;) Nasionka już mam.
Pytanie, czy zamiast malin można użyć innych owoców, przykładowo truskawek?
Jasne!