O nasionach szałwii hiszpańskiej chyba wiele z nas słyszało. Ważne dla mnie jest to, że jest zdrowym i wartościowym produktem, a moim chłopakom w wersji tego deseru baaardzo smakował. Nasiona chia zawierają dużo błonnika, białka, kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6, a także są źródłem minerałów i przeciwutleniaczy. Polecane są w okresie wzrostu dla dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają wapń. Już Was przekonałam? 🙂 Koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI

  • 2,5 łyżki nasion chia
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duże mango
  • 25 dag malin
  • 10 dag borówki amerykańskiej

PRZYGOTOWANIE

Teoretycznie nasiona powinniśmy zalać mlekiem i czekać cały dzień lub noc… Ja tyle czasu nie miałam, dlatego robimy tak: mleko przelać do garnka, wsypać nasiona i podgrzać, ale nie zagotować. Mieszankę odstawić do wystudzenia, a w tym czasie zmiksować jogurt z miodem, a następnie przelać do garnka z nasionami i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Odstawić na 20 min. Mango obrać i zblendować. W osobnym naczyniu zblendować maliny z borówkami. Do szklanek nakładać warstwę z malin i borówek, mango oraz pudding. Deser opcjonalnie schłodzić.  Całość ozdobić owocami.

PORCJE: 5

IMG_8375IMG_8340IMG_8365 IMG_8369

43