spaghetti z mięsem mielonym inaczej
Mnogość zajęć i obowiązków mnie przeraża! 🙂 Dziecię wstaje samo, a to już kolejne obowiązki i kontrola non stop… Jak zacznie chodzić, to nie wiem jak cokolwiek ogarnę w domu 🙂 Dziś szybki, ale baaardzo pyszny obiad. Sos do makaronu z warzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny!
SKŁADNIKI
- 4 porcje makaronu spaghetti
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 średnie cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 2 średnie jabłka (najlepiej szara reneta)
- 2-3 ząbki czosnku
- 0,5 puszki pomidorów
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 szkl. wody
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować wg przepisu. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso i smażyć je ok. 4-5 min (ma być już brązowe), doprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, następnie dodać do smażonego mięsa. Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do całości. Wlać wodę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawić bazylią, ziołami i opcjonalnie jeszcze solą i pieprzem. Wszystko smażyć jeszcze 3-5 min.
PORCJE: 4-5
15
Ciekawy pomysł z jabłkiem? Czy ono jest jakoś wyczuwalne w smaku?
Nikt się nie zorientuje 🙂 Jabłko dodaje lekkości i sos jest delikatnie słodkawy.Efekt super!