Mnogość zajęć i obowiązków mnie przeraża! 🙂 Dziecię wstaje samo, a to już kolejne obowiązki i kontrola non stop… Jak zacznie chodzić, to nie wiem jak cokolwiek ogarnę w domu 🙂 Dziś szybki, ale baaardzo pyszny obiad. Sos do makaronu z warzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny!


SKŁADNIKI

  • 4 porcje makaronu spaghetti
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 2 średnie jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 szkl. wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować wg przepisu. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso i smażyć je ok. 4-5 min (ma być już brązowe), doprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, następnie dodać do smażonego mięsa. Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do całości. Wlać wodę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawić bazylią, ziołami i opcjonalnie jeszcze solą i pieprzem. Wszystko smażyć jeszcze 3-5 min.

PORCJE: 4-5

IMG_7796

15