Idealny obiad dla tych, którzy nie mają ani czasu, ani ochoty i sił na długie przygotowywanie i gotowanie 🙂 Sycący obiad w bardzo krótkim czasie. Zaczynamy od gotowania makaronu, bo to zajmuje najwięcej czasu :). Do dzieła!


SKŁADNIKI

  • 4 porcje makaronu tagliatelle (ja użyłam wersji z dzikim czosnkiem z Lidla)
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g sera ricotta
  • 2 żółtka
  • 8 pomidorów suszonych w oleju
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • garść pestek dyni

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski 1,5cm x 0,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przygotowane mięso. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić pieprzem i solą. Śmietanę wymieszać z ricottą i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Całość przelać na patelnię i gotować kilka minut. Żółtka wbić do szklanki i dokładnie roztrzepać widelcem. Przelać kilka łyżek gorącego sosu do żółtek i dokładnie wymieszać a następnie całość przelać do sosu. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 2 min. Makaron wyłożyć na talerze, polać go sosem i posypać pestkami dyni.

PORCJE: 4

IMG_8462 IMG_8444

27