Deser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny!


SKŁADNIKI

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 5 łyżek  cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g biszkoptów (ja użyłam okrągłych)
  • 2 łyżki amaretto (można pominąć lub zastąpić olejkiem migdałowym)
  • 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody

PRZYGOTOWANIE

Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder, następnie, stopniowo dodawać serek mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać do masy amaretto. W przygotowanych pucharkach ułożyć pierwszą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na niej wyłożyć warstwę masy, którą należy dokładnie posypać kakao. Na niej ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę masy serowej. Całość posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce ok. 1h. Deser można przygotować w pucharkach, szklankach, szklanej misce…

PORCJE: 4 (duże!)

IMG_1893

IMG_1861

0