Mogę stwierdzić, że ja już zimę z kuchni zaczynam wyganiać na całego 🙂 Ostatnio wpadła mi w ręce rzodkiewka, dlatego bez wahania zmajstrowałam tę pastę. Koniecznie zróbcie, poczujecie wiosenne klimaty 🙂


SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu półtłustego (można zastąpić chudym lub tłustym)
  • 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe
  • 5-6 dużych rzodkiewek
  • 10 dag szynki
  • pęczek szczypiorku lub zielonej cebuli
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Szynkę, ogórka, rzodkiewkę pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia z twarogiem i wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do twarogu. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko wymieszać z jogurtem i śmietaną.

Pamiętajcie! Rzodkiewki absolutnie nie można ścierać na tarce, jej smak jest zdecydowanie gorszy.

PORCJE: 4-6

IMG_8099

48