Wyborne! Nie są ani delikatnie, ani miękkie! Twarde, chrupiące, idealnie komponują moczone w winie, kawie, czy herbacie. Smak!!! Koniecznie spróbujcie. Są proste w przygotowaniu, jedyna trudność, to podwójne wypiekanie.


SKŁADNIKI

  • 300 g migdałów ze skórką
  • 3,5-4 szkl. mąki pszennej (zależy od wielkości jajek)
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej umytej i sparzonej cytryny

PRZYGOTOWANIE

Jajka utrzeć na jasną i puszystą masę, dodać cukier łyżka po łyżce nadal miksując. 150 g migdałów drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Pozostałą część pokroić na połówki (w poprzek). Mąkę przesiać na stolnicę (3,5 szkl.), dodać resztę składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować 2 walce o średnicy ok. 4-5 cm. przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez 20 min (ciasto popęka). Po tym czasie ciasto wyjąć, przełożyć na deskę do krojenia i ostrym nożem pokroić pod skosem na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć ciastka na blachę i opiekać każdą stronę w 160º po ok. 5 min (czyli w sumie dodatkowe 10 min.).

IMG_0098 IMG_0165

0