Uwielbiam zapiekanki. Można je łatwo podgrzać, dzięki nim można zrobić porządek w lodówce… Po prostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba rurki nafaszerować mięsem. Niby żaden problem, ale ja robiłam to gdy Pan Sz. postanowił nauczyć się wstawać chwytając za moje nogi i za punkt honoru wziął sobie to, żeby tej nogi nie puścić. Z takim obciążeniem było dość kłopotliwie, ale dałam radę 😉 Dodatkowo zrobiłam beszamel, który w końcu był dla mnie idealny, nie za gęsty, nie był mączną breją, jednym słowem: super!


SKŁADNIKI

  • 14-15 rurek cannelloni

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego)
  • 1 szt. średniej cebuli
  • 1 szt. czerwonej papryki
  • 1 szt. średniej marchewki
  • 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Beszamel

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • sól

PRZYGOTOWANIE

W garnku zagotować wodę na makaron. Osolić, można dodać chlust oleju, by makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić.

Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Dodać na patelnię, doprawić ziołami, przeciśniętym czosnkiem, ewentualnie dosolić i smażyć jeszcze ok. 3 min. Całość połączyć z pomidorami z puszki, dokładnie wymieszać, tak aby powstała jednolita struktura. Smażyć jeszcze 3-5 min. Farsz ostudzić. Makaron nadziewać powstałą masą. Najlepiej użyć do tego małej łyżeczki, a farsz nakładać raz z jednej, raz z drugiej strony tak, aby cała rurka była mocno nadziana. Gotowy makaron układać w naczyniu żaroodpornym – można warstwowo.

Beszamel: W garnku rozpuścić łyżkę masła i dodać do niego mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Zmniejszyć moc palnika, dolać mleko i wodę, zagotować cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą, gałką muszkatołową, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sosem polać przygotowany makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 180º.

W tym czasie przygotować bakłażana. Umyć i pokroić go w plastry 4-5 mm, osolić i odstawić. Po 10 min Bakłażana ułożyć na makaronie i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 20 min.

Ser żółty i mozzarellę zetrzeć na tarce, po 20 min. posypać nim zapiekankę. piec jeszcze ok. 10-15 min.

PORCJE: 4-5

IMG_6779 IMG_6796

 

0