Zupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli 🙂


SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno pokroić. Pieczarki dokładnie umyć, przekroić na połówki, a następnie na plastry. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, smażyć, aż będzie zeszklona. Dodać pieczarki. Smażyć tak długo, aż woda odparuje, a pieczarki będą miały złoty kolor, ok. 10-15 min, doprawić pieprzem i solą. Pod koniec dodać serek topiony, podlać bulionem tak, aby serek mógł się roztopić. Wszystko przelać do garnka, dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt intensywna, spokojnie można dolać wody.

PORCJE: 4

IMG_6716 IMG_6731

 

0