Wiosna w pełni! Musimy łapać każdą chwilę, maksymalnie wykorzystać warzywa i owoce już od pierwszego dnia zbiorów. Idealnie wpisuje się w to zupa szparagowa. Mmm… niebo w gębie. Przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut, o ile sos holenderski przygotujecie dzień wcześniej.

W taką cudowną wiosenną pogodę chcemy razem z Westwing Home & Living wypełnić Was maksymalną porcją inspiracji! Mam nadzieję, że nam się udało 🙂 Koniecznie sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy.


SKŁADNIKI

Sos holenderski

  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Zupa 

  • 500 g zielonych szparagów
  • 500 g białych szparagów
  • 500 g gotowanej szynki
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml sosu holenderskiego
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

Sos holenderski

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

W metalowej lub szklanej misce, przy pomocy miksera utrzeć żółtka z solą, pieprzem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Całość najbezpieczniej zagotować jest na parze (W garnku zagotować wodę. Ma on mieć taką wielkość, by postawiona na nim miska nie dotykała dna garnka, ale spierała się na nim.). Masło rozpuścić. Do ubitych żółtek stopniowo, bardzo powoli dodawać rozpuszczone i gorące masło. Całość ma stać się gęsta i mieć konsystencję majonezu.

Zupa

Szparagi dokładnie umyć i osuszyć. Białe szparagi należy dokładnie obrać obieraczką. Od samej góry, pozostawiając nieobraną łebek, do samego dołu. Koniecznie należy pozbyć się zdrewniałej części szparaga, odcinając od dołu ok. 2 cm – można je wykorzystać na wywar. Wszystkie dokładnie obrane białe szparagi pokroić na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Łebki odłożyć osobno – gotują się one znacznie szybciej, więc należy wrzucić je do zupy na sam koniec.

Zielone szparagi można jeść surowe, bez obierania. Dla mnie pycha! Ich przygotowanie jest o wiele prostsze. Po dokładnym umyciu i osuszeniu należy odciąć końcówki, a resztę pokroić.

Szynkę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm x 0,5 cm. Pokrojone szparagi, prócz łebków, przełożyć do garnka, dodać pokrojoną szynkę i zalać wodą, 10 cm ponad poziom warzyw. Doprawić pieprzem i solą, dodać masło. Gotować ok. 10 min. Dodać łebki szparagów, a następnie w osobnym naczyniu roztrzepać żółtka ze śmietanką, dolać chochlę gorącej zupy, ciągle mieszając, tak by całość się nie zwarzyła. Przelać do zupy i dokładnie wymieszać. Tak samo postąpić z sosem holenderskim. Wymieszać go dokładnie z chochlą zupy i przelać do całości. Jeśli chcecie, by zupa była bardziej gęsta, wystarczy 2 łyżki mąki pszennej rozpuścić pół szklanki wody i dodać do zupy ciągle ją mieszając. Całość doprawić gałką muszkatołową.

PORCJE: 8

IMG_0550 IMG_0556

0